fbpx

Кога размислуваме за трендовите во сите области, не можеме а да не помислиме – Како ќе се промениме и развиваме ние (и нашето домашно опкружување)?

Оптимистичното видување е дека претстојната сезона 2020-2021 година ке донесе позелени, поодржливи иницијативи кои ке гарантираат извонредна убавина и стил, но без штетни последици за природата.

Возбудливо ги очекуваме новитетите кои ке ги открие 2021 година – иновативните експерименти на индустријата и дизајнерите за создавање необични и нови материјали засновани на рециклирање, алтернативни технологии и добро балансиран пристап помеѓу природата и технологиите.

Интегрирање на дневниот простор

Повторно актуелен во модерниот дизајн на домот станува интегриран простор за живеење: кујна и седење – што ќе им овозможи на луѓето да подготвуваат храна додека се дружат. Отворен план за кујната, трпезаријата и зоните за живеење е нова „неопходност“ за современата животна динамика. Дружењето додека готвите е нов тренд што ги наоѓа своите креативни и стилски решенија. Ваквата распределба на просторот за живеење е исто така корисна за младите семејства со мали деца што им овозможува да внимаваат на децата додека подготвуваат храна.

Сликата е превземена од Milieu Property

Хибридни домови - живеење и работа

Поради динамичните современи барања за живот, архитектите и дизајнерите денес се соочуваат со покомплексна просторна дистрибуција, со цел да ги рефлектираат барањата и преференциите на клиентот. Традиционалното одделување на заедничките простории, простории, кујни и бањи веќе не работи за модерни домови. На дизајнерите им е претставен интересен предизвик да ја комбинираат работата со задоволство и релаксација и да го спојат приватниот живот на жителите на домот со повеќе јавни и отворени програми, генерирајќи возбудливи простори за мешана употреба. Хибридни домови- новата нормала.

Сликата е превземена од EDB Studio

Мали домови

Концепт кој ќе има свое силно присуство и креативен развој и во претстојната сезона и за 2020-2021 година. Без разлика дали станува збор за движење како одговор на идеолошки, социјални или финансиски ситуации, архитектите се вклучија повеќе во развојот на практични и иновативни решенија за мали простори. Примамливата перспектива за живот во срцето на динамичните урбани центри со сите богати можности што ги нуди таквата локација создава предизвик пред домашните креатори да дизајнираат доволно и функционални програми за домување за простории под 40 м2.

Сликата е превземена од Phoebe Sayswow Architects

Бои и материјали

Потрагата по природното, органското и одржливото има силно влијание врз производството на материјали, текстури и бои кои современите дизајнери ги користат за составување на нашите домови. Рачната изработка има особена важност и има свое влијание врз сите аспекти на животот. Овозможува зачувување на традициите и уникатните техники и внесува уникатна убавина во секој украсен состав.

Сликата е превземена од Mizetto

Дневна соба 2020/2021 година

За да се биде во чекор со природните материјали, земјените тонови и органскиот ретро стил, исчезнуваат сите цврсти кутијасти форми, мазни кривини, прави линии и меки рабови. И не заборавајте – класичните парчиња мебел ќе бидат реиздадени бидејќи вистинската убавина и безвременскиот стил никогаш не умираат.

Сликата е превземена од Cor

Leave a Reply